Na chmeľovke

Pred supermarketom Billa v Poprade sa skupina štyridsiatich študentov a dvaja pedagógovia usádzajú v autobuse smer chmeľová brigáda v dedine Liběšice. Po príchode k ubytovni poľnohospodárskeho družstva na nás čaká pani kuchárka s chutnou večerou.  Po ubytovaní a vybalení osobných vecí nasleduje poučenie o bezpečnosti pri práci na chmeľnici a o dennom režime počas brigády. Na druhý deň nás už čaká práca na chmeľnici.

Ranný budíček je o šiestej hodine. Po výdatných raňajkách sa presúvame na chmeľnicu, kde dostávame ďalšie pokyny k zapichovaniu drôtov k rastlinám. Práca ubieha pomaly. Po obede prichádza čas, ešte si zopár minút oddýchnuť a môžeme pokračovať v práci. Na kvalitu práce dohľadá hlavný chmelár  Ondrej  a dve staršie pani. Naši pedagógovia si vedú presnú evidenciu našich výkonov. Po práci sa presúvame na ubytovňu, kde na nás už čaká večera. Po večeri máme osobné voľno. Niektorí sa idú poprechádzať po dedine, ďalší oddychujú na posteli, alebo surfujú na nete. Večierka je o deviatej hodine. Naši učitelia nás spočítajú či sa niekto nestratil. Takto nám pracovne ubehlo celých osem dní. Už sa tešíme domov k svojím mamkám a priateľkám. V posledný deň je potrebné ešte upratať ubytovňu. Najlepší z nás sú odmenení finančnou odmenou a reklamnými tričkami.

Chmeľ sa nepoužíva len na výrobu piva, ako sme si všetci mysleli, ale je veľmi dôležitou surovinou pri výrobe liekov a kvalitných kozmetických prípravkov.

Ing. Peter Lešundák

z brigádyz brigádyz brigády

z brigádyz brigádyz brigády